İlk kullanıma sunulduğu yılın 2010 olduğu bilinen Arduino Uno, Yaklaşık 11 senedir her geçen gün popülerliğini ve kullanımını artırmaktadır. Diğer Arduino modellerine kıyasla fiyat açısından da daha ekonomik olan bu kart genel olarak dünyada daha fazla kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra internet üzerinde yapılan projelerde genellikle Arduino Uno kullanılması da popülerliğine katkı sağlamaktadır.
Arduino Uno mikrodenetleyici olarak ATmega 328 kullanmaktadır. Bunun yanı sıra 7-12 V arasında çalışan bu kart 14 adet dijitak input- output pinleri barındırır.
Arduino Uno Devre Kartının Genel Özellikleri Nelerdir?
- Daha önce de belirtildiği üzere 7-12 V arasında beslenebilmektedir. ATmega 328 işlemcisini kullanmaktadır.
- Çalışma voltajı ise 5 Volt’tur.
- 14 adet dijital pini bulunmaktadır. Bunların altı tanesi PWM olarak kullanılabilmektedir.
- Çalışma saati açısından çoğu proje için yeterli olan Arduino Uno 16 Mhz lik bir çalışma saatine sahiptir.
Arduino Uno Nasıl Haberleşir?
Eğer elektronik bir proje yapmak istiyorsanız haberleşme sizler için büyük öneme sahiptir. Bu noktada Arduino Uno devre kartını kullanmaya karar verdiyseniz Uno kartlar birçok şekilde haberleşme sağlayabilmektedir. RX ve TX adlı pinleri sayesinde seri olarak haberleşme yapabilmektedir. Usb seri dönüştürücü kullanarak bilgisayar ile sanal bir seri port açılabilmektedir. Bu seri portu açarak bilgisayarınızı ve Arduinonuzu seri şekilde haberleştirebilirsiniz.
Arduino Uno Nasıl Programlanır?
Arduino Uno adlı devre kartı diğer Arduino modellerine benzer şekilde Arduino IDE adlı proramla programlanabilmektedir. Bootloader yazılımı sayesinde bypass edilip Arduino Uno devre kartı direkt mikro denetleyicinin ICSP adlı headerı sayesinde ISP programlayıcı ile programlanabilmesi mümkündür.