Tabiattaki her şey gibi elektronik aygıtların da belirli bir ömrü vardır. Özellikle de mekanik bir sistemle çalışan harddiskler (HDD) zamanla hantallaşır ve son raddede çalışmaz hale gelir. Disklerdeki mevcut durumu görmek ve önlemler almak için çeşitli disk denetleyici yazılımlar bulunmaktadır. En çok kullanılanlardan biri olan Crystal disk info programındaki yeniden konumlandırılan kesim sayısı ifadesi kullanıcıları endişelendiren parametrelerden biridir.
Yeniden Konumlandırılan Kesim Sayısı Parametresi Nasıl Analiz Edilir?
Depolama birimlerinin çalışma sistemini herkesin anlayabileceği basit örneklerle somutlaştırmaya çalışalım. Bir harddiski binlerce küçük kutucuk şeklinde rafın bulunduğu dolap gibi düşünebilirsiniz.
Zaman geçtikçe bu kutular bozulur veya kırılır. Kırılan raflardaki eşyayı sağlamlara taşırsınız. Fakat bir zaman sonra eşyaları koyacak raf da kalmayacaktır. Harddisklerin çalışma mantığı da aslında bundan farklı değil. Bir harddisk üzerinde binlerce sanal kutucuk bulunur. Ve her kutucuğa veri parçacıkları yerleşir. Zamanla bu kutucuklar bozulmaya başlar. İşte o bozulan kutucuklara teknik literatürde “bad sector” adı verilmektedir. Bad sektörler arttıkça diskin sağlık durumu azalmaya başlar. Zaman geçtikçe de harddisk hatalar verir ve son aşamada da veriler bozulur ve disk çalışmaz hale gelir. Crystal Disk Info yazılımındaki “yeniden konumlandırılan kesim sayısı” da harddisk üzerinde bad sector hücrelerini ifade eder. Az sayıda olması bir sorun teşkil etmez fakat giderek artmaya başladıysa verilerinizi güvenli bir alana alarak yedeklemenizde fayda vardır.
Yeniden konumlandırılan kesim sayısı satırındaki “ham değer” sayacını belirli aralıklarla mutlaka kontrol etmelisiniz.
Sağlıklı ve bad sektörlü HDD’leri değerlendirdiğimiz videomuzu inceleyerek daha fazla fikir sahibi olabilirsiniz.
Not: Bad sector sadece HDD’lerde olur. SSD’de bad sector olmaz!