Android cihazları rootlamak ile ilgili doğru bilinen yanlışlar

root
Root işleminin ne denli elzem olduğunu resmeden güzel bir fotoğraf
Açık kaynaklı sistemlerin günden güne gücünü artırdığı bu dönemde, mobil platformda Android rakipleri karşısında oldukça üstün durumda.  Her ne kadar açık kaynaklı sistemleri (Ubuntu, CentOS, Pardus gibi) her bilgisayarda kullanıldığını görememenin üzüntüsünü yaşasak ta mobil cihazların pek çoğunda Android’in kullanıldığını görmek oldukça mutlu edici.Fakat ne acıdır ki her ne kadar herkesin cebinde, çantasında bir akıllı telefon veya tablet olsa da kullanıcılar açık kaynaklı sistemlerin ve de Android’in gücüne tam olarak vâkıf olabilmiş değil. Malesef açık kaynaklı sistemlerin temel mefhumlarından biri olan “root” kavramını bile doğru bir biçimde idrak edebilmiş değiliz.

Android için Root neyi ifade ediyor?

Kolayca idrak edebilmeniz adına hepimizin kullandığı Windows işletim sisteminden bir misal vererek root açıklamak istiyorum. Bildiğiniz üzere Windows’ta Administrator (Yönetici) ve Guest (yani misafir hesabı) olmak üzere iki kullanıcı tipi var. Guest yani misafir hesabında her ne kadar sistemi kısmen kullansak da bir takım ayarları yapamıyor ve “yöneticiden izin almamız” gerektiğine dair uyarılar alıyorduk.

Android’deki Root olayı bunun benzeridir. Halihazırda kısıtlı bir kullanıcı olarak sistemi kullanırız ve Android’e tam manasıyla tahakümümüz mümkün değildir. (Windows’ta ki Guest misalindeli gibi) Cihaz Root’landığında ise cihazımıza tam manasıyla hakim oluyor ve yapacağımız işlemlerle yetkisizlik gibi bir problemle karşılaşmıyoruz.

Cihazımı Root’larsam garanti dışı kalır mı? Yavaşlama olur mu?

Cihazın garantisiyle bağlantı kurmak tamamiyle yanlış bir durumdur. Nitekim üzerinde hakimiyet kuramadığımız bir teknolojinin bize hiçbir gereği yok. Açık kaynaklı sistemlerle fazla haşır neşir olmayan arkadaşlarımız Root işlemini oldukça mucizevi, ekstrem bir olay olarak kafalarında canlandırıyor ve oldukça mübalağalı yaklaşımda bulunuyor. Halbuki root işlemi tabiri caizse mazbata almak gibi bir şeydir. Sadece yetki alımından ibarettir. Bu yetkinizi sisteme zarar verecek bir biçimde kullanmadıktan ve muhteviyatını bilmediğiniz uygulamalarla yetkinizi paylaşmadıktan sonra Root işlemi ne garanti dışı bırakır ne de cihazı yavaşlatır.  

Merak edenler için söyleyelim, Unroot dediğimiz işlem ile de cihazınızı tekrar eski haline döndürebilirsiniz.

 

Bir sonraki yazımızda bilgisayara bağlama gibi zahmetlere girmeden cihazınız üzerinden 30 saniye de root olmayı yarayan uygulamayı paylaşacağım.

Exit mobile version