Hiçbir program açık olmadığı halde veya standart birkaç program açtığınızda ram kullanımı %75-80 gibi bir orana yükseliyorsa ram ihtiyacı olduğuna kanaat getirebiliriz. Ram takviyesi yapmaya karar verdik, verdik vermesine ama hangi ram’i alacağız?
Ram alırken nelere dikkat edilir?
Öncelikle boş ram slotumuzun/slotlarımızın olup olmadığını kontrol edelim akabinde CPUID ve benzeri programlarla ana kartımızın marka ve modelini öğrenip arama motorlarında aratarak özelliklerine ulaşalım. Ana kartın maksimum ne kadar rami desteklediği, hangi tipte ve hangi hızda ramlerin desteklendiğini not ederek alacağımız rami aramaya başlayalım. Hızı yüksek olan ramlerin performansı olumlu yönde etkileyeceğini de unutmayalım. İşletim sisteminin versiyonuna ve 32/64 bit olma durumuna göre de ramlerin görünürlük durumunun değişeceğini göz ardı etmemekte fayda var. Nitekim Win7 32 bit sisteminizi 8 gb’lık ramle kullanmak istediğinizde sisteminiz sadece 3 gb’tını tanıyacaktır. Haliyle ram takviye işlemi akabinde yeni bir sistem kurulumunu da gerektirebilir.
Satın alma işleminin öncesinde Ucuzu gibi siteleri kullanıp fiyat karşılaştırması yapmanız ve yorumları okumanız faydalı olacaktır.