Bir ikamet adresinin gerçekte var olup olmadığını, kişinin o adreste oturup oturmadığını sorgulamanın nasıl yapılacağını yazımızda sizler için en ince detayına kadar açıklamaya çalışacağız.
Fake Adres Nasıl Anlaşılır?
On binlerce kişinin kullandığı TC Kimlik No Sorgulama programımız ve Sahte Kimlik Nasıl Anlaşılır? rehberimizle bilgi güvenliği konusunda önemli çalışmalarımız olmuştu. Bu yazımızda da yine pek çok kişinin ilgilendiği bir konu olan adres doğrulaması üzerine önemli ipuçlarını paylaşacağız. Yine bir senaryo üzerinden konuyu anlaşılır kılmaya çalışayım.
Hizmet sağladığınız X kişisi Örnek Mahallesi Misal Cd. No:119’da ikamet ettiğini söylüyor. Aklınızda iki soru var. Bu adres gerçek mi? X kişisi gerçekten bu adreste mi oturuyor?
Öncelikle şunu belirtmek gerek ki ülkemiz sathındaki tüm mahalle, cadde ve konutlar dijitalize edilerek elektronik ortama aktarılmıştır. Ayrıca ülkemizdeki tüm konutlar ve bu konutlarda oturanların TC kimlik numaraları da kayıt altındadır. Üstelik bu bilgiler Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün Adres Kayıt Sistemi / Adres Sorgulama sayfasından erişebilir, sorgulanabilir bir şekilde sunulmaktadır.
İlk aşamada adres.nvi.gov.tr/VatandasIslemleri/AdresSorgu adresine web tarayınız üzerinden erişim sağlayın. İl/İlçe/Mahalle/Cadde filtrelerini uygulayarak beyan edilen adresteki konutun var olup olmadığını saptayın.
Eğer adres doğruysa sıra adresi beyan eden kişinin o konutta oturup oturmadığını sorgulamaya gelecektir. Sorguladığımız adresin/konutun listelendiği ekranda ilgili satırdaki Doğrula ifadesine tıklayın.
Açılan ekranda ilgili kısıma adresi beyan eden kişinin kimlik numarasını yazıp Kontrol Et butonuna tıklayın.
Eğer adres beyanı doğruysa bu şekilde;
Değilse;
Bu mesaj karşımıza çıkacaktır.
Böylelikle kişi-adres doğrulamasını saniyeler içinde gerçekleştirmiş olacaksınız. Beyan edilen TC Kimlik numarasının doğruluğunu/yanlışlığını ise popüler yazılımımız olan TC Kimlik Numarasından İsim Sorgulama 2017 Versiyonu Çıktı! inceleyebilirsiniz.