Bilgisayar & İnternet

KEP (Kayıt Elektronik Posta) Nedir, Nasıl Alınır?

E-posta kavramına yasal zeminde farklı bir boyut kazandıran KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) kavramına dair merak edilenleri anlaşılır kılmaya ve bu hizmeti nasıl edinebileceğimiz hususunda işlem adımlarını anlatmak istedik.

.

İlgili Makaleler

KEP Nedir? Kayıtlı Elektronik Posta Ne İşimize Yarayacak?

Dilerseniz konuyu bir senaryo ile açıklamaya çalışalım. Farz edelim ki Ertuğrul arkadaşımız bize 5 Şubat 2019 tarihinde borç istediğini bildiren bir mail yazmış olsun. Bizde cevaben ona 20 Nisan 2019 tarihinde geri ödemek koşuluyla borç vermeyi kabul ettiğimizi yazmış olalım. Tarihler 21 Nisan 2019’u gösterdiğinde ise Ertuğrul’un borcunu ödemediğini gördük ve mail yazışmalarını hatırlatarak ihtar ettik. Sizce süreç nasıl işler? E-posta yazışmalarımız delil niteliğinde olur mu?

Neyin delil olup olmayacağı hukukun değerlendireceği farklı bir alan. Biz işin teknoloji boyutunu irdeleyelim. Literatürdeki E-mail spoofing kavramını pek çoğumuz duymuştur. Daha açık bir ifade ile kötü niyetli kişiler, hackerlar, spammerlar sahip olmadıkları mail adresinden ileti gönderiyormuşcasına sahte iletiler gönderebilmekte. Haliyle senaryomuzdaki Ertuğrul karakteri böyle bir taahhütte bulunmadığını, mail adresinin ve iletilerin kendine ait olmadığını iddia edebilir. KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) işte tam da bu noktada önemli bir soruna çare olan önemli yenilik.

KEP yasal dayanağı da bulunan, yazışmaların her iki taraf içinde (gönderen-alan) hukuki manada bağlayıcı nitelikte olan bir elektronik yazışma sistemidir. (25 Ağustos 2011 tarih ve 28036 sayılı yönetmeliğin 15 (1) maddesini Resmî Gazeteden inceleyebilirsiniz.)

KEP hizmeti saniyeler içinde fake isimlerle anılan ücretsiz e-postaların aksine başvuru merkezlerinde kimlik bilgilerimiz doğrulanarak aktif edilen bir elektronik yazışma sistemidir. Öte yandan KEP gönderileri ıslak imza ile aynı değerde olan (5070 sayılı kanun) e-imza/mobil imza ile imzalanarak gönderildiği için gönderilen her ileti göndericiyi yasal manada bağlamaktadır. Maddeler halinde sıralayarak KEP sistemini daha yakından tanıyalım.

[star_list]


  • Alıcının okuyup incelediği bir gönderiyi “ben bu maili okumadım” deme durumu yoktur. Nitekim ileti açılır açılmaz okundu bilgisi KEP sisteminin Delil kısmında depolanır.
  • KEP bir nevi kapalı devre çalışan bir sistemdir. KEP kendi dışındaki bir kaynağa ileti gönderemez/alamaz. Örneğin bir KEP adresinin [email protected]’a mail göndermesi mümkün olmadığı gibi, [email protected]’un da bir KEP adresine ileti göndermesi mümkün değildir. Bu yönüyle KEP “spam” kavramının anlamını yitirdiği bir sistemdir.
  • Gönderiler ıslak imza ile eş değer olan elektronik imzalamalarla iletildiği için inkarı mümkün değildir. “Kuzenim yazdı” klişesini sonlandıran bir sistemdir.
  • KEP özellikleri itibariyle ticari yazışmalar için ideal görünse de bireysel kullanıcılar için de cazip bir teknolojidir. KEP hizmetine sahip olan kullanıcılar talepleri doğrultusunda “E-tebligat” hizmetine başvurabilmektedir. Bu sayede adli ve idari tebligatların postadaki gecikmelerinden etkilenmeyerek tebligatlarını anlık olarak görüntüleyebilirler.

 

[/star_list]

KEP Hizmeti Nasıl Alınır?

Yazımızda ifade ettiğimiz üzere KEP hizmetinin yasal bağlayıcılığı olmasından ötürü başvuru işlemlerinin pek çok prosedürü bulunmakta. Fakat şu yazımızda anlattığımız mobil imza hizmetine sahipseniz yaklaşık 5 dk içinde bilgisayarınız/akıllı telefonunuz üzerinde KEP adresinizi aktif edip hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) hizmeti sağlayan pek çok firma bulunmakta. Dilediğinizi tercih edebilirsiniz. Bu yazıyı hazırlarken bize en cazip geleni PTT’nin sunmuş olduğu PTT KEP oldu. Senelik 35 ₺’ye sunulan 100 megabayt depolama alanlı standart pakette hem gönderim/hem alım yapabilmektesiniz. E-devlet üzerinden de giriş yapılabilmesi PTT KEP’i kullanışlı bulduk.

Standart pakette 100 megabayt alan dahilinde gönderi alımı yapabilmektesiniz. KEP iletisi gönderme ücreti pakete dahil olmayıp bunun için bakiye yüklemeniz gerekmektedir.

Bilgisayar ve İnternet Dünyasına Dair Her Türlü Soru veya Sorununuzu Soru Sor sayfamızdan bizlere iletebilirsiniz. Sorularınız En Kısa Sürede Cevaplanacaktır.

Editör

İletişim Fakültesi mezunu, dijital içerik üreticisi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu