Bilgisayar & İnternetNasıl Yapılır

UETS Adresi Nedir, Nasıl Alınır, Nasıl Kullanılır?

UETS adresi yasal tebligatları elektronik ortamdan alabilmenizi sağlayan bir PTT hizmetidir. Normal vatandaş alabilir mi? Nasıl kullanılır? Cevabı yazımızda.

Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi kelimelerin baş harfinden türetilen UETS, yeni nesil dijital tebligat adresidir. E-posta mantığıyla çalışan sistemde kamu kurum ve kuruluşlarının göndereceği tebligatları elektronik ortamdan alabilir, mevzuattaki tabiriyse “tebellüğ” edebilirsiniz. UETS’yi nasıl kullanabiliriz? Bize avantajları ne olur? Şimdi bu sorulara cevap arayalım.

UETS Nasıl Alınır?

Aslında daha önceleri [email protected] gibi KEP (kayıtlı elektronik posta) hesaplarına tebligat gönderimi de yapılıyordu fakat daha sonra yapılan düzenlemeyle tebligatlar KEP’ten alınarak UETS sistemine entegre edildi. Tamamen rakamlardan oluşan UETS adresi şöyle bir görünüme sahip. (35673-73765-04455)
UETS adresi yine bir kamu kurum ve kuruluşu olan PTT üzerinden alınabiliyor. E-imza veya mobil imzanız varsa 5 dakika gibi bir sürede UETS sistemine dahil olabilirsiniz. Eğer e-imza/mobil imzanız yoksa e-devlet şifresiyle ön başvuru yaptıktan sonra herhangi bir PTT şubesine giderek başvurunuzu tamamlatabilirsiniz. UETS sadece memurlara, bilirkişilere ve avukatlara özeldir, vatandaşa verilmiyor şeklindeki ön bilginin YANLIŞ olduğunu da altını çizelim. Nitekim UETS tüm vatandaşların kullanımına açıktır.

UETS Nasıl Kullanılır?

UETS hesabınızı aktif ettikten sonra tebligatlar artık elektronik olarak sizlere ulaştırılacaktır. Başvuru esnasında belirttiğiniz mail adresine e-tebligat aldığınız zaman bildirimler gönderilebilir.

uets iletisi

Tarafınıza gönderilen tebligatları okumak için e-devlet üzerinden UETS hesabınıza girmeniz yeterlidir. E-tebligatlarınızı okumak, incelemek için e-imza / mobil-imza ile giriş yapma zorunluluğu yoktur.

uets sistemi
Bir e-posta kutusunu andıran UETS paneliniz bu şekilde bir görünüme sahip.

UETS adresinize yapılan tebligatlar iletiyi açıp açmadığınıza bakılmaksızın gönderildiği tarihi takip eden 5. gün sonunda kanunen “tebliğ edilmiş” sayılır. UETS sayesinde tebliğ mazbatası düzenleme ve imzalama zorunluluğu da ortadan kalkmıştır. Tebligatın resmi durumunu “Delil Sorgulama” menüsünden takip edebilirsiniz.

uets tebliğ süreci

UETS Adresi Almak ve Kullanmak Ücretli Midir?

UETS adresi ücretsiz olup, 100 megabayta kadar olan depolama hacmi de bedelden muaftır. Tebligatlar genellikle görece küçük hacme sahip olduğundan büyük bir ihtimalle 100 megabaytlık kotayı doldurmayacak ve ücretlendirilmeyeceksiniz. Bunun yanı sıra gelen tebligatları bilgisayarınıza/akıllı telefonunuza indirip UETS hesabınızdan kaldırabilirsiniz.

Adli Tebligatların UETS’ Adresine Ulaşması İçin Ne Yapmak Gerekir?

UETS adresinizi aktif ettikten sonra UYAP Vatandaş portalına girip UETS’nizin yansıyıp yansımama durumu kontrol etmelisiniz. Eğer UETS adresiniz görünmüyorsa “UETS Adresi Sorgula” diyerek e-tebligat sistemine dahil olabilirsiniz.


uyap uets

 

UETS Kullanmanın Avantajları

  • Çok büyük sorunlar yaşanmasına sebebiyet veren “Adresinizde bulamadık muhtara tebliğ ettik.” uygulamasını bertaraf etmiş oluyorsunuz PTT UETS hizmetiyle.
  • Kağıt ve posta masrafları UETS ile büyük ölçüde azalmaktadır.
  • Tebligatların yanlış adres, evde bulamama gibi sebeplerden ötürü teslim edilememesi sorunu tamamen ortadan kalmaktadır.
  • Dokümanlarda açık adresiniz yerine benzersiz bir rakamlar dizisinin bulunması kişisel verilerin korunması açısından önemli bir fayda sağlayacaktır.
  • Tebliğ mazbatası (tebligatı aldığınıza dair imzalı dokümanın tebligatı çıkarana tekrar gönderilmesi) sürecinin dijitalize olmasıyla kağıt, zaman ve iş yükü süreçlerinde önemli ölçüde tasarruf sağlanması.

Detaylı bilgiler için kanalımızdaki videoyu izleyebilirsiniz.

 

 

 

Bilgisayar ve İnternet Dünyasına Dair Her Türlü Soru veya Sorununuzu Soru Sor sayfamızdan bizlere iletebilirsiniz. Sorularınız En Kısa Sürede Cevaplanacaktır.

Editör

İletişim Fakültesi mezunu, dijital içerik üreticisi.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Bilirkişilik tebligat adresim var bu adresle tüketici hakem heyetine başvurmak istiyorum. adresi kabul etmiyor. ne yapmam gerekir. tecrübesi olan yazsın

    1. UETS adresi standarttır. Bilirkişilere ayrı bir başkalarına ayrı diye bir durum söz konusu değil. Tüketici Hakem Heyeti ekranında ne tür bir hata alıyorsunuz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu