Bilgisayar & İnternet

İmar Barışı Kapsamında Alınan Yapı Kayıt Belgesi Tapu Yerine Geçer Mi?

Kayıt dışı ve mevzuata ait yapılarla ilgili olarak çıkarılan “İmar Barışı” uygulamasıyla vatandaşlarlar başvuru yapıp, ücretini ödedikten sonra e-devlet üzerinden elektronik ortamda yapı kayıt belgelerini alabiliyor. Peki alınan bu belgenin mahiyeti ne? Tapu geçerliliği var mı? Son günlerde sıkça sorulan sorunun cevabını yazımızda bulabileceksiniz.

Yapı Kayıt Belgesi Nedir, Nasıl Alınır?

E-Devlet üzerinden yapılan İmar Barışı başvurusuyla mevzuata aykırı veya kaçak yapıların kayıt altına alınabilmesi mümkün oluyor. Uzmanlar imar affı ile imar barışı arasındaki keskin farka dikkat edilmesi noktasında uyarıyor. Nitekim yürürlükteki uygulamanın “af” değil bir “uzlaşı” olduğunun altı önemle çiziliyor.

Örneğin kamu arazisine yapılan bir konut veya vatandaşın kendi mülkiyeti olan ama tapuda TARLA diye geçen bir taşınmaza ruhsat almadan inşa ettiği bir yapı imar barışının çözüme kavuşturmayı arzuladığı sorunlar arasında yer alıyor.

Yapının ölçümü yapılıp ve fotoğraflandıktan sonra internet ortamında başvuru yapılabilmesi İmar Barışı uygulamasının en çok takdir edilen yönlerinden…

Yapılan başvuru onaylayıp, ekranda tahakkuk ettirilen ücret ödendikten bir süre sonra vatandaşlar e-devlet üzerinden ıslak imzayla eş değer karekodlu Yapı Kayıt Belgesini bilgisayarına indirerek çıktısını alabiliyor.

Peki alınan bu belgenin mahiyeti nedir? Biraz da bunu irdeleyelim.


Yapı Kayıt Belgesi Tapu Yerine Geçer Mi?

Tapu, söz konusu taşınmazın niteliğini ve sahibini gösteren resmi bir belgedir. Diğer bir deyişle taşınmaz üzerindeki mülkiyet hakkının en kati delilidir. İmar barışı kapsamında alınan yapı kayıt belgesi ise kayıt dışı (kaçak) olan bir yapının artık resmiyet kazandığını “kayıt altına alındığını” gösterir.

Yapının başvurunuzla kayıt altına alınmış olması başvuran olarak sizlere maik sıfatı kazandırmamaktır. Bu nedenle Yapı Kayıt Belgesi’ni tapuyla eş değer görmek, tapu yerine geçtiği ifade etmek büyük bir yanılgıdır. Yapı kayıt belgesi KESİNLİKLE tapu yerine GEÇMEZ.

Yapı kayıt belgesinin tapuya dönüşmesinin mümkün olup olmadığı, nasıl dönüşeceği, işlem adımları ve benzeri konularda ise deyim yerindeyse tam bir ‘bilgi kirliliği’ mevcut. Fakat şunu net bir şekilde ifade edebiliriz ki her yapı kayıt belgesinin tapuya dönüşemeyeceği aşikar.

Yapı kayıt belgesinin tapuya dönüşümü konusunda en sağlıklı bilginin tapu müdürlüklerinden veya CİMER yoluyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alınabileceğini düşünüyoruz.

Bu noktada ister istemez vatandaşın gelirine nispeten yüklü miktarlarla edinilen yapıt kayıt belgesinin ne işe yarayacağı akıllara takılıyor. E-Devlet üzerinden alınan yapı kayıt belgesi ile yapınıza elektrik, su, doğalgaz vb. aboneliklerine başvurma hakkınız doğuyor.

Bilgisayar ve İnternet Dünyasına Dair Her Türlü Soru veya Sorununuzu Soru Sor sayfamızdan bizlere iletebilirsiniz. Sorularınız En Kısa Sürede Cevaplanacaktır.

Editör

İletişim Fakültesi mezunu, dijital içerik üreticisi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu