Bilgisayar & İnternetSeo

Adsense İstedi, SSL’e Geçtik! SSL Wordpress’e Neler Katıyor?

Adsense’in Wordpress kullanan siteler için AMP teşviki ile ilgili yazımızda da zikretmiştim, Google web yayıncılığında yegane bir otorite ve o ne derse harfiyyen uygulamak için birbirimizle yazışıyor adeta. Google’ın web blogcularına para kazandıran Adsense’in Fırsatlar sekmesindeki bir tavsiyesi (ki biz bunu emir telakki ederiz) SSL kullanım yönünde oldu. Ve bizde bu yazıyı kaleme aldığımız akşam Bilhos olarak SSL’e geçtik. SSL macerasını sizlere rehber olması dileğiyle kaleme aldık.
wordpress ssl seo

SSL Nedir, Ne İşe Yarar?

Secure Socket Layer kelimelerinin baş harflerinden türeyen bu ifade web sitelerinin standart https:// takısı ile değil de https:// olarak açılmasına imkan veren bir uygulama bildiğiniz gibi. İşin görünün yüzü bu şekilde. Arka planda ise SSL aslında en basit tabiriyle web sitemizin barındığı sunucu ile ziyaretçilerin (istemci) arasında bağlantının şifrelenmesi olarak da izah edilebilir. Google, SSL kullanan sitelerin sıralamalarda avantajlı olacağını duyurunca SSL’ye geçişler arttı.

Wordpress Bloglar SSL’e Nasıl Geçer?

Aslına bakarsanız SSL kurulumu oldukça kapsamlı, fazlaca detayı içinde barındıran oldukça zahmetli bir iş. CSR dosyası oluşturmak mı dersiniz, sunucuda 443. portu açmak mı dersiniz pek çok aşaması var. Sağ olsun Cloudflare sayesinde bu zahmetler yarıya indi. Wordpress blogunuz Clouflare ile çalışıyorsa yapacağımız işlemler pek az.

Çünkü Cloudflare kullanan sitelerde SSL teknolojisi zaten mantıken çalışır durumda. Öyle ki https yazarak blogunuza erişmek istediğiniz zaman hata mesajı almazsınız, fakat siteniz bozuk bir görünümle açılır. Bunu düzeltmek içinde birkaç zahmete girmek gerekecek. Bu konuda üç Wordpress eklentisinin çok yardımı dokundu. Teker teker izah edelim.

  1. SSL Insecure Content FixerSSL işinin beni çok çileden çıkartan noktalarından biridir. Çünkü SSL sertifikasının doğru bir şekilde çalışması için Wordpress’imizdeki tüm bileşenlerin https:// yolundan gelmesi lazımdır. Küçük bir resim dahi https:// yolundan Wordpress’imiza yüklenirse o yeşil https simgesi hemen kaybolur web tarayıcımız “Bu site tekin değil!” imasında bulunarak sinirlerimizi bozar. Bu eklenti ilaç gibi gelecek bir çözüm. Birkaç ayarlaması var. Onuda resimlerle sizlere gösterelim.
    SSL Insecure Content Fixer
    SSL Insecure Content Fixer
    Üretici: WebAware
    Fiyatı: Ücretsiz
  2. Better Search ReplaceVeritabanımızda bulunan tüm http’leri https yapmamız gerekiyor. Bu işi bir çırpıda yapmak için biçilmiş kaftan! Resimde gösterilenlerin aynısını yapın. Fazla detay verip kafanızı karıştırmak istemem!
    SSL Insecure Content Fixer
    SSL Insecure Content Fixer
    Üretici: WebAware
    Fiyatı: Ücretsiz
  3. Cloudflare Flexible SSLCloudflare’ın sunduğu SSL hizmetini iyileştirmek için gerekli olan eklenti. Yükleyin, etkinleştirin kafi.
    Flexible SSL for CloudFlare
    Flexible SSL for CloudFlare
    Üretici: One Dollar Plugin
    Fiyatı: Ücretsiz
  4. Really Simple SSLhttps:// isteklerinin https://’ye yönlendirilmesi için gerekli olan eklenti. Ayarlamalarını aynen resimdeki gibi yapın.
    wordpress ssl

İşlem bu kadar. Artık siteniz https:// takısıyla sorunsuz açılacak.

 

SSL’in Avantajları / Dezavantajları

 

+ Google’ın ifadesine göre SEO bağlamında avantaj sağlaması.

+ Adsense’in beyanına göre daha çok kazanç getireceği

+ Ziyaretçilerimize güven vermesi

– Wordpress blogumuza https:// olmayan dış kaynaklardan herhangi bir veri çekemeyecek olmamız.


– Açılma hızında eski haline nazaran yavaşlama olması

– (Cloudflare kullanmayanlar için) Her yıl belli bir kira ücreti ödeme durumunda olmak.

Bilgisayar ve İnternet Dünyasına Dair Her Türlü Soru veya Sorununuzu Soru Sor sayfamızdan bizlere iletebilirsiniz. Sorularınız En Kısa Sürede Cevaplanacaktır.

Editör

İletişim Fakültesi mezunu, dijital içerik üreticisi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu