Bilgisayar & İnternet

Alan Adımı Kendi Sunucuma Nasıl Yönlendirebilirim?


Azure, Amazon Web Services, IBM Cloud gibi servislerin görece oldukça uygun fiyatlara bulut sunucu hizmeti vermeye başlamasıyla web site sahipleri hosting satın almak yerine kendi sunucusunu kurmayı tercih etmeye başladı. Bu yazımızda alan adlarının (domain) sanal sunuculara nasıl yönlendirileceği izah etmeye çalışacağız.

Alan Adı (Domain) IP’ye Nasıl Yönlendirilir?

Alan adlarının bilinen en basit kullanımı, web hosting hizmeti alınan firmaların (ns1.ornekfirma.com) tarzındaki isim sunucularına yönlendirilmesidir. Fakat kendi sunucunuzu kurup web site barındırması yapmak istediğiniz zaman ileri düzey bir alan adı yapılandırması gerekmektedir. Sunucu IP’sini Name Server alanlarına yapıştırmak her ne kadar aklınıza gelecek ilk şeylerden biri olsa da alan adınızın yönetim panelinde “Bu geçersiz bir isim sunucusu” şeklinde hata mesajları belirecektir.

Alan adınızın Azure, AWS, IBM Cloud üzerinde oluşturduğunuz bir sanal sunucuya veya herhangi bir bilgisayara yönlenebilmesi için A record denilen ileri düzey alan adı yapılandırmasının uygulanması gerekmektedir.

Şablonumuz şu şekilde olmalıdır.

Kaynak Hedef
@ (Sunucunun Ip Adresi)

Alan adınızın kayıtlı bulunduğu firma A record gibi ileri düzey yapılandırmaları sunmuyor veya sunduğu menü size karışık geliyorsa Cloudflare gibi üçüncü parti servisleri kullanarak hem ileri düzey kullanım sağlayabilir hem de ücretsiz siber saldırı koruma kalkanlarından faydanabilirsiniz.

Cloudflare
Cloudflare
Üretici: Unknown
Fiyatı: Ücretsiz
  • Cloudflare Screenshot

Alan Adını Sunucuya Yönlendirirken Yapılan Yaygın Hatalar

  • IP kısmına sunucunuzun yerel IP numarasını değil dış dünyaya açıldığı genel IP numarasını yazmalısınız. Yerel IP (Private), genel IP (Private) olarak adlandırılmaktadır.
  • Yapılan değişikliklerin geçerlilik kazanması için DNS’lerin oturması gerekmektedir. Bu işlem zaman alabilir. Kontrollerinizi tarayıcınızın gizli penceresinden yapmanız daha mantıklı olacaktır.
  • Alan adınızın sunucunuzdaki web dizinine ulaşması için 80. portun dış dünyaya açık olması gerekmektedir. İşletim sisteminin komut satırından port açma adımlarını uygulamanın yanı sıra bulut sunucunuzun yönetim panelinde de 80. portu (ve kullanacağınız diğer portları) açmalısınız. Aksi takdirde alan adınız sunucunuza işaret etse de web tarayıcınız klasik “Sayfa görüntülenemiyor” hatasını döndürecektir.

Bilgisayar ve İnternet Dünyasına Dair Her Türlü Soru veya Sorununuzu Soru Sor sayfamızdan bizlere iletebilirsiniz. Sorularınız En Kısa Sürede Cevaplanacaktır.

Editör

İletişim Fakültesi mezunu, dijital içerik üreticisi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu