Bilgisayar & İnternetNasıl Yapılır

En Hızlı DNS Ayarları Nasıl Yapılır? * 2021

En hızlı DNS ayarlarını yaparak internet erişiminizin kalitesini ve güvenliğini artırabilirsiniz.

İlgili Makaleler

DNS, açılımıyla ifade edecek olursak Domain Name System rakamlar bloğu olan IP adresini hatırda kalıcı kelimelere dönüştüren bir teknolojidir. Bunun yanı sıra ağ bağdaştırıcınızın internete çıkmak için uğradığı ilk mecralardan birinin de DNS adresi olduğunu söyleyebiliriz. Ağ bağdaştırıcı ayarlarında DNS kısmı boş bırakılırsa sistem ISS’in (internet servis sağlayıcınız) varsayılan DNS adresini kullanır. Tepki süresi görece en iyi sayısal değere ulaşan DNS adreslerini girerek internet deneyiminizi iyileştirebilirsiniz.

En Hızlı DNS Ayarları Nasıl Yapılır? – Faydası ve Dezavantajları Neler?

Yapmış olduğumuz yüzeysel gözlemlerde ISS’in varsayılan DNS adresi kullanarak internet erişimi sağlamanın  kaliteli bir deneyim sunmadığı sonucuna ulaştık. Bu yüzden custom bir DNS değeri ile internet erişimi sağlamak büyük önem taşıyor. Sosyal ağlarda yaygın konuşulduğu üzere custom DNS adresleri kullanmak erişim engeli uygulanan sitelere VPN kullanmadan daha hızlı erişim sağlama imkanı da sağlayabiliyor nadiren de olsa. Tüm bunların yanı sıra kullanılan DNS ağının veri güvenliği açısından da kilit bir rolü bulunuyor. 2014 yılında Türk Telekom DNS adresini kullanan kullanıcıların tüm erişim trafiğinin izlendiği iddiası halen hafızalarımızda. Bu yüzden hem veriye erişimin hızı ve kalitesi hem de bilgi güvenliği açısından kullanmış olduğunuz DNS ağı büyük öneme sahip.

Bu yazımızda veri güvenliği hususunu da gözeterek bilinen global ağların DNS IP’lerini sizlerle paylaşacak ve tepkime sürelerini beraber tahlil edeceğiz. Bunun öncesinde şunu da önemle hatırlatalım ki her cihaz için ayrı ayrı DNS ayarı girmeye gerek yok. İnternete bağlandığınız modemde DNS alanını değişirseniz tüm cihazlarınız varsayılan olarak girmiş olduğunuz DNS IP’sini referans alacaktır. Bu yüzden bilgisayarınızın ve telefonlarınızın ayarlarını hiç değiştirmeden direkt olarak modemden DNS değiştirmenizi tavsiye ediyoruz.

modem dns ayarı yapma

Bilindiği üzere modemler ağ üzerinden yönetilen aygıtlardır. Haliyle modem ayarlarına erişebilmek için öncelikle Wifi ya da ethernet kablo yoluyla bağlı olmak gerekiyor. Ardından web tarayıcımıza (arama motoru widgetlerine değil!) 192.168.1.1 veya 192.168.2.1 yazıp enterlayarak modem arayüzünün açılmasını bekleyin. Modem arayüzüne giriş ile ilgili yazımızda gerekli olabilecek detaylar mevcut. LAN ayarları kısmına aşağıda paylaşacağımız DNS adreslerinden arzu ettiğiniz birini girip kaydederek işlemi tamamlayabilirsiniz. Kullandığınız modemde bu menüyü bulamadıysanız Soru Sor sayfamızdan ekran görüntülerini de ekleyerek yardım talep edebilirsiniz.

En Hızlı DNS IP’leri ve Ping Süreleri

  • Google DNS
    8.8.8.8
    8.8.4.4Ping süresi: 38-39 ms
    Ülke: ABDEğer IPV6 adres girme imkanınız varsa2001:4860:4860::8888
    2001:4860:4860::8844
  • Cloudflare DNSÜlke: Avustralya1.1.1.1
    1.0.0.1Ping süresi: 65-66 ms

Bilgisayar ve İnternet Dünyasına Dair Her Türlü Soru veya Sorununuzu Soru Sor sayfamızdan bizlere iletebilirsiniz. Sorularınız En Kısa Sürede Cevaplanacaktır.

Editör fotoğrafı

Editör

İletişim Fakültesi mezunu, dijital içerik üreticisi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu