15 Ocak 2021 23:08
Next article
Previous article
Yeni Ehliyetlerde Çip Var Mı, Üzerindeki Karekod Ne İşe Yarıyor?
Atıkları farklı amaçlar için yeniden kullanılabilir hale getirmek günümüz dünyasında oldukça anlamlı bir şey. Bu yazımızda eski buzdolabımızın kuru bir kalabalıktan ibaret zannettiğimiz motorunun aslında ne denli önemli bir ihtiyacımızı giderebileceğini anlatmaya çalışacağız.
Hava pompası hangimize lazım olmadı ki? Bisikletimizin, arabamızın, motosikletimizin lastiklerine zahmetsizce hava vurmak için kaliteli bir pompaya hep ihtiyaç duymuşuzdur. Klasik el pompalarıyla hava vurmak hem zahmetlidir hem de çok zaman alır. İnternette gördüğümüz ve özelliklerinde ballandıra ballandıra anlatılan 12V mini pompalar ise maalesef pek uzun ömürlü değildir ve hava basıncı çok düşüktür.
Hurdacıya vermek üzere emekliye ayırdığımız eski buzdolaplarımızın arka kısmında bulunan (genelde siyah renkli olur) motorları aslında eşsiz birer kompressördür. Tıpkı araç motorlarına benzeyen pistonlu biyel kollu yapısıyla buzdolabı motorları emdiği havayı dışarı atan yapısıyla bize muazzam bir hava pompası işlevi görecek niteliktedir.
Bozdolabımızın arka kısmından çıkarıp, ince boruların fazlalığını avuç taşlama makinası vb. gereçlerle keserek buz dolabı motorumuzu kullanıma hazır hale getirebiliriz.
Direkt prize takıp çalıştırabilmemiz için bazı durumlarda termik denilen sargıyı çıkarıp, üçüncü ucu bir defalığına kısa devre yaptırabilmek için dokun-bırak açma kapama düğmesi gerekebiliyor. Bununla ilgili detaylı bilgilere Youtube videolarından ulaşmak mümkün.
Çıkış borusuna siboplu bir boru takarak lastik, top, bot gibi eşyalarımıza hava zahmetsizce hava vurabilirsiniz. Birden fazla buzdolabı motoruna sahipseniz çıkışlarını tekbir boruda birleştirerek daha güçlü bir basınç elde etmeyi deneyebilirsiniz.
Elektrik akımına kapılmamak ve kısa devre sonucu sigortaları artırmamak adına deneyim sahibi değilseniz denememenizi öneriyoruz.
Bilgisayar ve İnternet Dünyasına Dair Her Türlü Soru veya Sorununuzu Soru Sor sayfamızdan bizlere iletebilirsiniz. Sorularınız En Kısa Sürede Cevaplanacaktır.
15 Ocak 2021
27 Aralık 2020
18 Aralık 2020
29 Kasım 2020
18 Kasım 2020
15 Ekim 2020