SSD Takmak Sistemi Hızlandırır Mı? Toshiba OCZ TR200 İncelemesi
Pek çok bilgisayar kullanıcısının aklında şu soru var, “SSD taksam bilgisayarım hızlanır mı?” Farklı cevaplar, farklı yorum ve öneriler mevcut. Kafamızı kurcalayan bu soruya Toshiba OCZ TR200 ürününü inceleyerek yanıt aramaya çalıştık.
SSD Nedir, Klasik Sabit Disklerden Farkı Ne?
Konuya girmeden önce şu öznel yorumu sizlerle paylaşmak istiyoruz.
“Mekanik bileşen bulunduran elektronik sistemlerin ömürleri daha kısadır.”
Klasik sabit disklerde tüm verilerimiz tıpkı DVD’ye benzeyen optik bir daireye yazılır. Bu daireyi bir motor döndürür ve optik okuyucu kafa tıpkı gramafon gibi optik yüzeye dokunarak verileri okuyup/yazmaya çalışır. Sistem açılır açılmaz devreye giren bu sistemde dakikada 7200 devir yapan optik yüzey üzerinde okuyucu büyük bir efor harcar. Zamanla yıpranan ve verilerin çoğalmasıyla daha fazla alana dokunmak zorunda kalan optik okuyucu zarar görebileceği gibi optik yüzeye de zarar vererek “bad sektör” denilen hatalı bölümlerin oluşmasına da sebebiyet verebilir.
SSD teknolojisi ise bu karmaşık sistemin aksine optik daire ve mekanik okuyucu yerine çağın en büyük buluşlarından “çip” teknolojisini kullanıyor. Tıpkı USB bellekler gibi çalışan SSD’ler, çip tabanlı bir depolama aygıtı olduğu için klasik sabit disklerden katbekat daha hızlı veri okuma ve yazma hızına sahip. Ayrıca oldukça serin ve mekanik bileşen barındırmadığı için sessiz çalışıyor.
SSD Bilgisayarımızın Hızına Ne Kadar Etki Eder? Toshiba OCZ TR200 SSD Nasıldır?
2012’de sahip olduğumuz 6 yıllık emektar HP Pavilion G6 2101st‘nin performansı artık çekilmeyecek düzeye gelmişti. (Özelliklerine model bilgisini yazarak detaylıca göz atabilirsiniz.) Öyle ki After Effect’i doğru düzgün çalıştıramayacak haline gelen makinemiz Youtube için hazırladığımız kısa videoların montajını da dakikalar boyunca render edebiliyordu.
“SSD, yavaş bilgisayarları ayağa kaldırır mı?” sorusunun cevabını pratikte bulmak adına 3-5 günlük bir ön araştırma sonucu Toshiba OCZ TR200 240 GB ürününü almaya karar verdik. 289 ₺ liste fiyatı bulunan ürünü 11 ₺ kupon kullanarak N11’den 278 ₺’ye aldık. Fiyat bize gayet makul.
SSD’yi kolayca monte ettikten sonra Win10 kurulum belleğimizi takıp Windows’u kurmaya başladık. Windows kurulumu SSD’yi görmedi! Kurulumu yeniden başlatıp komut istemine geçtik ve SSD’yi GPT’ye çevirerek sorunu çözdük.
Anakartımız Sata III desteklediği için SSD’nin maksimum gücünü kullanabiliyoruz. Kurulum sadece 5 buçuk dakika sürdü! Photoshop, After Effect, Powerdirector programlarını kurup açılış hızlarınızı, işlem sürelerini kontrol ettik.
Sonuç mu?
Muhteşem!
SSD almak için hala tereddüdünüz varsa artık hiç düşünmeden SSD almalısınız. Nitekim yaptığımız yüzeysel testlere göre şunu gördük ki 6 yıllık yorgun sistemimiz deyim yerindeyse ayağa kalktı!
Toshiba OCZ TR200 ürünümüzün detaylarına gelecek olursak; fiyatı bahsettiğimiz üzere gayet makul. Okuma ve yazma hızları ise şöyle.
Not: SSD’imiz boş iken daha yüksek sonuçlar alıyorduk. Kısmen dolu olarak yaptığımız test ise aşağıdaki gibi
2. Not: SSD’inizi daha verimli kullanmak adına OCZ SSD Utility programını mutlaka indirin.
Son Not: Anakartınız Sata III diğer bir ifadeyle SATA 6Gb/s desteğini sunmuyorsa SSD alırken iki kez düşünmelisiniz.
Netice itibarıyla bütçeyi çok yormadan bilgisayarımızı hızlandırmak için Toshiba OCZ TR200 240 gb hacmiyle güzel bir seçim olabilir. Sistem kurduktan sonra 223 GB olarak görünecek depolama alanında sadece sistem dosyaları ve önemli programlarınızı barındırmanızı tavsiye ediyoruz. Resim, müzik, film gibi dosyaları SSD’de tutmak 220 GB gibi dar alanda pek mantıklı bir fiil olmaz. Çekmecede Hard Disk Çalıştırmak! yazımızdaki adımları uygulayarak eski HDD’nizi de USB’den ilave depolama olarak kullanabilirsiniz.
Bilgisayar ve İnternet Dünyasına Dair Her Türlü Soru veya Sorununuzu Soru Sor sayfamızdan bizlere iletebilirsiniz. Sorularınız En Kısa Sürede Cevaplanacaktır.