Bilgisayar & İnternetNasıl Yapılır

A disk read error occurred hatası çözümü (Detaylı Yöntemler)

A disk read error occurred hatası çözümü konusunda başarıya ulaşmak için çok yönlü bir analiz yapmak ve hata kaynağını doğru tespit etmek gereklidir.

Disk okuma hatası olarak bilinen A disk read error occurred çözümü birden fazla olabilen kompleks bir problemdir. Diskin okunamaması fiziksel bir arızadan kaynaklanabileceği gibi boot edilmesi mümkün olmayan bir aygıta öncelik verilmesi neticesinde de ortaya çıkmaktadır. “Format attırın düzelir” şeklindeki klasik çözüm yoluna başvurmamanızı önemle belirtmek gerekiyor. Sorunun çözümüne dair ipuçlarını sıralayalım.

  1. USB Belleğinizi Takılı Unutmuş Olabilirsiniz!

Bu hatanın ortaya çıkmasında bilinen en yaygın sebeplerden biri de USB belleğin (flash bellek) takılı unutulmasıdır. Bilgisayarınız ilk açılışta USB’den başlamayı deneyeceği için sisteminiz A disk read error occurred hatası döndürecektir. USB belleği çıkarıp, bilgisayarınızı yeniden başlatarak sorunu çözebilirsiniz. Yaşadığınız problem bundan kaynaklı değilse lütfen diğer çözüm yollarına göz atınız.

2. Boot Dosyalarınız Zarar Görmüş Olabilir

Bilgisayarınızın açılmasını, ön yüklenmesini sağlayan boot dosyaları zarar gördüğü zaman bu hatayla karşılaşılabilmektedir. Bu durum da ısrarla format atmanızı, sistemi yeniden yüklemenizi tavsiye edecekler olsa da bu çözüm yolu zaman ve enerji israfından öte bir şey değildir. Boot Repair Disk adlı Linux tabanlı açık kaynaklı onarım aracıyla bu sorunu dakikalar içinde çözebilirsiniz. Tek yapmanız gereken boot-repair-disk iso kalıbını Rufus ile bir USB belleğe yazdırarak sisteminizi USB Bellek üzerinden başlatmanız.

3. Boot Önceliğini HDD/SSD’inize Atayın!

Bilgisayarınızı ilk açtığınızda BIOS, tanımlı olan boot aygıtlarını sırasıyla denemektedir. Boot edilmesi mümkün olmayan aygıtların ilk sırada olması, işletim sisteminizin yüklü olduğu HDD/SSD’ye sıra gelmeden A disk read error occurred hatasına sebebiyet verecektir. Bu yüzden BIOS ayarlarınızda boot açılış sırasının ilkini işletim sisteminizin yüklü olduğu HDD/SSD’ye atamanız gerekmektedir.

Not: BIOS ayarları her cihazda farklı farklı lokasyonlarda olabilmektedir.

4. HDD/SSD’ye Enerji Gelmiyor Olabilir!

Güç kaynağından (power supply) HDD/SSD aygıtınıza elektrik gelmiyor olabilir. Multimetre yoluyla kabloya 5-12 volt elektrik gelip gelmediğini kontrol etmelisiniz.

5. Sisteminizin Yüklü Olduğu SSD/HDD Fiziksel Olarak Zarar Görmüş Olabilir!

Olmasını istemediğimiz en kötü ihtimal budur. SSD’lerde HDD’ler de belirli bir ömrü olan hafıza birimleridir. SSD’lerde yazılabilir sektörlerin tükenmesi, HDD’lerde mekanik arızadan ötürü disk okunmayacak hale gelebilir. Bu tür fiziksel arıza içeren durumlarda sistemin önyüklenmesi mümkün değildir A disk read error occurred hatası döndürülecektir.


Bilgisayar ve İnternet Dünyasına Dair Her Türlü Soru veya Sorununuzu Soru Sor sayfamızdan bizlere iletebilirsiniz. Sorularınız En Kısa Sürede Cevaplanacaktır.

Editör

İletişim Fakültesi mezunu, dijital içerik üreticisi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu