Bilgisayar & İnternet

UYAP Adli Yardım Talepli Dava Nasıl Açılır?

UYAP Vatandaş portalı üzerinden harç ve giderlerden muaf olarak dava açılışı işlemlerinin nasıl yapılabileceğini sizler için özetledik.

Daha önceki içeriklerimizde de ifade ettiğimiz üzere UYAP Vatandaş Portalı sayesinde adliyeye gitmeden, avukata başvurmadan internet ortamında dava açılışı ve takibi yapılabilmektedir. Hukuk ve idari davalarda dava açılışı gerekli olan harç ve ücretlerin “adaleti aramak ancak parayla mümkün” gibi yanlış bir algıya sebep olmasından ötürü bu içeriğimizde şartları taşıyan vatandaşların adli yardım kapsamında harç ve gider ödemeden nasıl dava açabileceğini izah etmeye çalışacağız.

Adli Yardım Nedir, Nasıl Başvurulur, Kimler Faydalanabilir?

Adli yardım, maddi gücü mahkeme masraflarını karşılamaya yetmeyecek olan kişilerin hukuki haklarını kullanabilmesi adına sunulmuş önemli bir imkandır. 6100 sayılı HUKUK MUHAKEMELERİ KANUNU’nda yer alan bu haktan maddi imkanlarının zayıf olduğunu beyan ve ispat edecek tüm vatandaşlar faydalanabilir. Adli yardım talebi sayesinde kişiler dava açılışı için gerekli olan giderlerden muaf tutulma hakkına sahip olur ve talep ederse kendisine avukat da tayin edilebilir.

Adli yardım, hüküm kesinleşene kadar devam eder. Adli yardım kapsamındaki kişi dava süreci sonunda davayı kaybeder, haksız bulunursa muaf olduğu harç ve giderleri ödemekle yükümlü olur.

UYAP Vatandaş Portalı Üzerinden Adli Yardım Talepli Dava Nasıl Açılır?

E-Devlet üzerinden UYAP Vatandaş Portalı’na giriş yaptıktan sonra Dava Açılış menüsüne gidilerek Dava açma ekranı açılmalıdır. İlgili ekranda “Adli yardım talepli” seçeneği mutlaka işaretlenmelidir. İşlemin detaylarını anlatan videomuzu aşağıdan izlemenizi tavsiye ederiz.

Şu var ki sadece “Adli yardım talepli” ifadesini işaretlemek yeterli değildir. Dilekçenin Netice & Talep veya Sonuç bölümünde mutlaka aşağıdaki gibi bir paragrafın talep metni olarak olması zaruridir.

NETİCE VE TALEP :
Herhangi bir maddi gelirimin bulunmadığı ekteki ilgili resmi evraklardan ve de mahkemenin UYAP marifetiyle yapacağı sorgulardan anlaşılacaktır. HMK 334 (1), 335 (1) a ve b maddeleri  gereğince işbu dava dilekçesinin adli yardım kapsamında ele alınarak harç ve sair giderlerden muaf tutularak kabulünü saygılarımla arz ederim.

Ve dilekçe ekinde mutlaka SGK hizmet dökümü, tapu sorgulama ekranı çıktısı, vergi borçları ekranı çıktısı gibi dokümanlar mutlaka olmalıdır.

Adli Yardım Talebi Nasıl Sonuçlanır?

Adli yardım talebi kabul edilirse dava dilekçeniz harç ve giderlerden muaf bir biçimde işleme alınır.

Adli yardım talebiyle ilgili, mahkeme sizden ek bilgi ve belgeler isteyerek temini için süre verebilir.


Adli yardım talebi reddedilirse gerekçesiyle birlikte size tebliğ edilir. İtiraz yolları ve süresi detaylıca anlatılır. İtirazınız da reddedilirse davanın açılması için harç ödemeniz gerektiği size tebliğ edilir ve süre verilir. Belirtilen süre içinde harç ödenmezse “davanın açılmamış sayılacağı” ve işlemden kaldırılacağı bildirilir.

NOT: Tebligatları hızlı ve ekonomik bir şekilde almak için UETS sistemine kayıt olmayı ihmal etmeyin.

YASAL UYARI: İçerik “Adalet Meslek Elemanı” niteliğine sahip teknoloji editörünce hazırlanmıştır. Okuyucuların ücreti mukabilinde avukatlardan destek alma imkanının da olduğu izahtan varestedir.

Bilgisayar ve İnternet Dünyasına Dair Her Türlü Soru veya Sorununuzu Soru Sor sayfamızdan bizlere iletebilirsiniz. Sorularınız En Kısa Sürede Cevaplanacaktır.

Editör

İletişim Fakültesi mezunu, dijital içerik üreticisi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu