Bilgisayar & İnternetNasıl Yapılır

Modem Şifre Değiştirme İşlemi Neden Önemli?

Modem şifre değiştirme işlemi ağımızı dijital saldırılardan koruyabilmemiz adına gerekli olduğu gibi hukuki sorunlar yaşamamak adına da oldukça önemli.

Modülator Demodülatör kelimelerinin ilk harfinden türetilen modem, internete çıkmamız adına elzem olan donanımlardan birisi. EPROM bir yapıya sahip olan modemlerimiz şifre ile korunan özel bir yönetim paneline sahiptir.


Üreticilerinin admin:admin tarzında varsayılan olarak ayarladıkları modem şifrelerini değiştirmeden kullanmak ise güvenlik açısından oldukça tehlikeli bir durum. DSL abonelik kullanıcı adı ve şifremizin ve de en önemlisi kablosuz (wifi) ağ şifremizin yer aldığı modem yönetim panelimizi korumak siber güvenlik açısından büyük önem taşıyor.

Modem Şifre Değiştirme Nasıl Yapılır?

Ne yazık ki pek çok kullanıcı varsayılan kablosuz ağ (wi-fi) şifresi değiştirmenin yeterli olduğunu düşünerek modem şifre değiştirme işlemini yapmamaktadır. WAN IP adresimizi adres çubuğuna girerek modem panelimize erişim elde eden kötü niyetli kişiler ağımızı saldırılara açık hale getirebileceği gibi Wifi şifresini de değiştirebilir. Ne kadar güçlü bir kablosuz ağ (wifi) şifresi seçsek de modem şifre değiştirme işlemi yapılmadıysa kötü niyetli kişiler modem arayüzüne girerek kablosuz ağımızı dışarıya açık hale getirebilir. 

Kablosuz ağ üzerinden IP alan her cihazın yasal sorumluluğu DSL abone hattı sahibine aittir. Bu yüzden kablosuz ağ şifresinin üçüncü kişilerle paylaşılmaması tavsiye edilmektedir. 

Modem şifre değiştirme işlemi için

  1. Web tarayıcısına modem IP adresi girerek yönetim panelini açın. Modem IP adresi bazı cihazlarda 192.168.1.1 iken bazı cihazlarda 192.168.2.1 olabilmektedir. (Yararlı Ek Bilgi: Modem IP adresi değiştirebilmektedir.)
  2. Modem kullanıcı adı ve modem şifre bilginizi girin. Varsayılan şifrenin ne olduğunu kullanım kılavuzundan veya marka model şeklinde bir arama motoru sorgusundan öğrenebilirsiniz.
  3. Yönetim ayarlarına gidin (Her modemin farklı bir menü dizgisi olabilir. Modem kullanım kılavuzundan detaylı bilgi edinebilir veya Destek Hattımızdan yardım isteyebilirsiniz.)
  4. Şifre değiştirme ekranına giderek yeni şifre girin ve değişiklikleri kaydedin.

Böylelikle modem şifre değiştirme işlemi tamamlanmış olacaktır.

Güvenliğiniz için modem arayüzüne WAN IP üzerinden erişimi kapatmanız çok faydalı olacaktır. Bu işlemin nasıl yapılacağını bilmiyorsanız Destek Hattı’ımıza başvurabilirsiniz.

Bilgisayar ve İnternet Dünyasına Dair Her Türlü Soru veya Sorununuzu Soru Sor sayfamızdan bizlere iletebilirsiniz. Sorularınız En Kısa Sürede Cevaplanacaktır.

Editör fotoğrafı

Editör

İletişim Fakültesi mezunu, dijital içerik üreticisi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu